Az ország egyik legemblematikusabb frontembere 1967. június 20-án született Pécsett.

1984-től a pécsi egyetemen tanult földrajztanárnak, ahonnan 3 év után eltanácsolták. „Nem jártam be órákra, akkor már zenéltünk, koncerteztünk, utaztunk és újságkihordó is voltam mellette. "Húzhatok?" - kérdeztem egy vizsgán a tételekre célozva a tanártól, aki előtte engedélyezte a félévemet írásban, mert mindezek ellenére semmiből nem buktam meg. Erre azt mondta: "igen, el". Csúnya történet. Megsértődtem, vissza se mentem.” – mondta egy interjúban. Az életének ez a szála visszaköszön Pálos György Sztornó című filmjében, ahol Lovasi a főszereplő pécsi tanárt alakítja.

1987-ben alapította meg Kispál Andrással, Ózdi Rezsővel és Brautigam Gáborral a Kispál és a Borz együttest, ami akkor robbant be az országos köztudatba, mikor Tímár Péter Csinibaba filmjéhez Lovasi átírt néhány 60-as évekből származó dalt. A Kicsit szomorkás rögtön a Sláger Rádió toplistáján végezte!

2005-ben Leskovics Gáborral és Ózdi Rezsővel megalapították a Kiscsillagot, aminek élére női énekest képzeltek el. Következő évben a Kispálra hajazó hobbizenekar első albumát Greatest Hits Vol. 1. címmel jelentették meg.

2015-ben vette feleségül Földes Eszter színésznőt, akivel tervezik a családalapítást. Bár a Kossuth-díjas zenésznek már van két felnőtt gyereke, az idén 50 éves Lovasi nem bánna egy harmadikat sem. Igaz, közös színdarabjukat (a Semmi Konferenciát) is közös gyereküknek tartják.

Ötvenedik születésnapjára készülve a Kiscsillag legújabb klipjében már előre megünneplik a kerek évfordulót.

Nézd meg te is a videót!

November 11-én Az első 50 év legjobb dalai koncertről ami a Kispál és a Borz és a Kiscsillag énekes-dalszerzőjének teljes életművét felöleli.

Bővebb információ és jegyek.