Fergeteges nosztalgia koncert a Papp László Budapest Sportarénában!

Ne maradj le te se 2018. február 16-án erről a vissza nem térő lehetőségről! Még van idő végigvenni, hogy mitől volt olyan elképesztő az együttes régen és miért fedezik fel ma is egyre többen.

1973 szilveszterén alakult meg a Fonográf nevű rockformáció Szörényi Leventével, Tolcsvay Lászlóval, Bródy Jánossal, Móricz Mihállyal, Szörényi Szabolccsal és Németh Oszkárral.

Ők country rock stílusúnak vallották magukat, de az biztos, hogy egy olyan műfajt alapoztak meg, ami új volt a ’70-es évekbeli Magyarországon és kikövezte az utat az őket követő zenekaroknak.

Az együttes első dala (Hol az a lány ) 1974-ben látott napvilágot és a „Tessék választani” című műsorban hallhatta a közönség.

A dalok a populárisabb, egyszerűbb dallamok felé hajlottak. A country-s hangzás viszont idővel háttérbe szorult. 1979-ben adtak ki Country címen válogatáslemezt az eddigi munkásságukkal.

Egy évvel később adták ki a legjobb dalaikkal a Country And Eastern válogatásalbumot, amit a nyugati piacra szántak. Különlegessége, hogy a szövegeket nem fordíttatták, hanem Stacey Wylde-dal íratták újra.

Azonban egyre erősebben fújdogált a változás szele, ami a banda felbomlásához is vezetett. Az 1983-ban bemutatott István, a király című rockoperában a Fonográf is szerephez jutott egy betétdal erejéig.

Egy évvel a rockopera után kijött a Jelenkor című lemez. Eredetileg 9 dal szerepelt volna rajta, de az Olvadást nem engedélyezték, mert a szocialista eszmékkel ellentétben állt. A lemez így is a magyar rock egyik meghatározó alkotása lett, ami még ma is figyelemre méltó. 1984. decemberében tervezték a lemezbemutató koncertet, ami aztán a búcsúkoncert is lett. Szörényi Levente ugyanis szakított a rendszeres színpadi szerepléssel.

Az utolsó koncert óta csak egy alkalommal állt össze újra a Fonográf a Kisstadionban,2004-ben. De 13 év után most újra összeáll az együttes! Szörényi Levente egy interjúban elmondta: „Az idő múlásával sokan újra felfedezték Fonográfot, hogy milyen jó. Nos, jó volt ez akkor is, de ha ismét óriási az igény, örömmel játszunk ismét együtt egy koncert erejéig.”

Bővebb info és jegyek: