A street art (vagy magyarul utcaművészet) egy erősen megosztó jelenség az emberek körében.

Van, akik rajonganak az önkifejezés e formájáért, mások szerint egyszerűen rongálásról és vandalizmusról van szó.

A street art maga egy klasszikusan városi jelenség, legjellemzőbben képekről van szó, amelyek házfalakon, és egyéb felületeken jelennek meg. Jellegzetességük a humor, az irónia, a könnyen érthető, intenzív mondanivaló. A street art izgalmas, innovatív stíluságazat.

A graffiti olasz jövevényszó, de az Amerikai Egyesült Államokból származó fogalom, jelentéssel bíró szimbólum melynek eredeti jelentése: feliratok.

A 70-es, 80-as években kezdett igazán népszerűvé és művészi önkifejező eszközként egyre gyakrabban megjelenni. A graffitisek lázadók, üldözöttek, és ez a megítélés is elősegítette azt, hogy a deviánsból művész legyen.

A stencilezés egy igazán egyedi technika, amely során sablonokat használnak. A stencil szó jelentése mintás perforációjú anyaglap, melynek nyílásain keresztül festék halad át és nyomatszerűen megszínezi az alá helyezett másik anyagot.

A street art egyik legmeghatározóbb alakja Banksy, akinek valós személyazonosságáról keveset – valójában semmit sem – tudunk. Brit származású graffitiművész, festő és politikai aktivista. Szatirikus művészetére a politikai és társadalmi mondanivaló jellemzi, amely a graffitit a fekete humorral ötvözi. Művészete több országban és városban jelen van, de munkássága eredetileg munkássága a bristoli underground környezetből nőtte ki magát.

Egyik legnépszerűbb műve A piros lufis kislány (Girl with Balloon), amely először a londoni Waterloo-hídon jelent meg 2002-ben.

A művész fő és legismertebb művei megtekinthetőek a Tesla Loftban, Budapesten. A Banksy ikonikus műveit nyomatok formájában bemutató művek mellett, graffiti reprodukciók is láthatók, amelyeket magyar graffiti művészek Csere Ákos, Czímer Zoltán, Horváth Gergő, Németh Zoltán hívtak életre Banksy pontos stenciljei alapján.

Látogass el Te is a kiállításra, hiszen igazán maradandó élményben lehet részed!

Jegyek és bővebb info