Keresztezz egy szöcskét egy motorral, tegyél rá egy embert és kész a trial. Valóban ennyi az egész? Nem! Nézz be velünk a kulisszák mögé, tanulj új dolgokat, tudj meg érdekességeket a trial motorozásról!

 1. Ha a természetben szeretsz motorozni, a trial nem neked való sport.
  Speciális motorokról van szó, amelyeknek az üzemanyagtartálya általában elég kicsi – 2,7 literes. Ez talán még arra sem elég, hogy kijuss a városból. Így, ha hosszabb távon szeretnél motorozgatni, célszerűbb egy másfajta motorra pattannod!
 2. A trial motor ideális az egykerekezéshez.
  Legyen szó akár amatőrökről, akár profikról, mindenki szeret egykerekezni. A trial motorok pedig teljesen ideálisak ehhez. A motornak hat sebessége van, ebből az első négyre magas forgatónyomaték jellemző. Ennek hatására viszonylag könnyű felkapni az első kereket az aszfaltról. Dougie Lampkin – aki az egyik legnagyobb szereplő a trial világában – egy alkalommal 60 kilométeren keresztül egykerekezett Man szigetén (miután a motorját ellátták egy másodlagos üzemanyagtankkal).
 3. Egy ilyen motornak kisebb a súlya, mint a versenyzőnek.
  Egy átlagos trial motor mindösszesen 66 kg. Ezzel igazán pehelysúlyúnak számít a motorosvilágban. A trial sport az egyetlen, ahol a motor jellemzően kisebb tömegű, mint a versenyző. Ez abban segít, hogy így a sofőr könnyebben trükközhet és ugrathat a motorral.
 4. A trial a technikai sportok közül valószínűleg az egyik leginkább költségkímélőbb.
  A trial motorok kevés karbantartást igényelnek, az igénybevételhez képest túl vannak méretezve, nincs nagy sebesség, a motor sem pörög, így mondhatni, hogy örök életű gépek. A felszerelések sem kerülnek vagyonokba. A ruházat és a védőfelszerelés azonban elég speciális – ezeken semmiképp sem érdemes spórolni.
 5. A trial motorokkal óriásit lehet ugratni.
  A trial bajnokságok során a versenyzők viszonylag könnyedén 2-3 méter magasra ugranak motorjukkal. Antoni Bou birtokolja a Guinness világrekordot, 3,4 méterrel.

Ha mindezzel még nem sikerült meghoznunk a kedvedet ahhoz, hogy Te is ott legyél a januári X-Trial Világbajnokságon Budapesten, akkor nézd meg a legutóbbi eseményről készült képeket itt:

Galéria

Jegyek és bővebb info