Rhoda Scott 80. & Lady Quartet Magyarországra érkezik!

Az amerikai függetlenség napján (1938. július 4) született művésznő gyerekként abban a templomban tanult meg orgonázni, ahol az édesapja lelkészként dolgozott. Ilyen alkalmakkor mindig levette a cipőjét, hogy megvédje a pedálokat a sérüléstől, ami szokását azóta is megtartotta, ezzel érdemelve ki a „Mezítlábas Hölgy” (Barefoot Lady) nevet.

Klasszikus zenei hagyományban nőtt fel családja révén, majd a new yorki Manhattan School of Music iskola zeneelmélet szakán tanult afroamerikai és európai klasszikus zenét. Annyira szakértője az európai klasszikus zenének, hogy diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók népdalgyűjtéseiről írta!

Ezek a hagyományok alakították sokak által kedvelt stílusát, amiben tökéletes harmóniát teremt a tipikus jazz és blues témák, vallásos (gospel) zenék és klasszikusok jazz stílusban történő eljátszásával.

Művészetére nagy hatással volt, hogy Count Basie harlemi klubjában is játszhatott, ami a jazz egyik központjának számított. Illetve a francia Nadia Boulanger is szárnyai alá vette, aki például Quincy Jones tanára is volt egy időben.

Rhoda Scott a ’60-as évek végén költözött Franciaországba, ahol máig él. Ezért is volt lehetséges, hogy az 1970-es években többször megfordulhasson hazánkban. A gyakori látogatásoknak köszönhetően olyan ismertté vált kis országunkban, hogy még Hofi Géza is készített róla paródiát!

 2018. november 11-én a Papp László Budapest Sportarénában te is részt vehetsz az élő legenda, Rhoda Scott 80-ik születésnapjának tiszteletére rendezett koncerten!

Jegyek és bővebb info