A 35 éves jubileumát ünneplő rockopera szeptemberben kezdődő országos turnésorozatának lezárására az Arénában kerül sor.

Kevesen vannak, akiknek be kell mutatni az István, a királyt, a magyar kultúra egy kis darabját.

A történet a Géza fejedelem halála után kialakult hatalmi csatározást dolgozza fel István és Koppány között. Zenéjét Szörényi Levente szerezte, a szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló c. drámája alapján.

Az ősbemutató 1983. augusztus 18-án volt a budapesti városligeti „szánkózódombon”, amit Szörényi Levente visszaemlékezése szerint Bródy nevezett el Királydombnak, mert „milyen ciki lenne az István, a király a Szánkózó dombon”. A bemutató után hivatalosan is át lett nevezve a domb.

Az ősbemutatóig a „lázadó” rockereket lenézte a zenei közösség, de a rockopera beemelte őket a színházi életbe. Némelyikük ennek köszönhetően vált a rockzene jeles alakjává. „Bebizonyítottuk, hogy még, ha nem is vagyunk olyan zseniális színészek, attól még el tudunk ordibálni egy kicsit.” – idézte fel Nagy Feró a Hardrock magazinnak.

Az ősbemutató dalait anno playbackről játszották a technikai körülmények miatt, illetve mert nem színpadra készítették, hanem hanglemeznek.
A Fonográf együttessel vették fel a zenét, ami egyébként nem volt olyan egyszerű, mint ma: volt olyan szereplő, akinek több mint 100 alkalommal kellett elénekelnie egy-egy részletet.

Az előadás hatalmas sikere meglepte az alkotókat is. Szörényi Levente például a vágással való több hónapi megfeszített munka után már unalmasnak tartotta a darabot, de milyen nagyot tévedett!

Az újabb előadás után elérték, hogy klasszikus színházi rendezésben is előadják, amivel be lehetett bizonyítani, hogy a rockoperának is vannak belső értékei. Kerényi Imre rendezésében be is mutatták az akkori Nemzeti Színházban (ma Pesti Magyar Színház). Többen ezt tartják az első igazi István, a királynak.

A 2018-as turnén a főbb szerepekben Feke Pál, Vadkerti Imre, Szomor György, Szemenyei János, Tóth Gabi, Éder Enikő, Simon Boglárka és László Boldizsár. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, a Budapesti Stúdiókórus és a Honvéd Férfikar. Vezényel Kesselyák Gergely.

Jegyek és bővebb info